Friday, May 17, 2013
TENTANG RASA MAKANAN & MINUMAN
Setiap benda makanan dan minuman mempunyai rasa yang tersendiri. Setiap rasa dapat diketahui setelah ianya dimakan atau diminum atau dirasai dengan hujung lidah.
Berikut adalah berbagai jenis rasa sapertimana iaya disebut di dalam bahasa SJD:
1. pait (pahit)
Pait laku raso bua paria
Pahit seperti rasa buah peria.
2. masin (masin)
Masin laku uson.
Masin seperti garam
3. mamis (manis)
Mamis laku gula.
Manis seperti gula
4. palao-palao (rasa kasar dan berbau)
Rasao pusuk pawas palao-palao.
Rasa pucuk pawas kasar dan berbau
5. par-par (rasa kasar berpasir)
Daging eno rasao o par-par macam arao agis.
Daging itu rasanya kasar berpasir seperti ada pasir.
6. padaor (terlalu masin)
Padaor rasao umbus ti.
Masakan sayur ini berasa terlalu masin.
7. tamis (tawar, kurang manis atau kurang masin)
Aig kopi ti tamis rasao o.
Air kopi ini tawar rasanya.
dan seterusnya ...............................
8. mancaom (masam)
9. padaos (pedas)
10. nutoang (busuk)
11. paraot (rasa minyak yang sudah rosak)
12. malaob (rasa manis seperti dicampur gula)
13. kataop-kataop (rasa nasi yang tidak baik masak)
14. kataod-kataod (rasa isi buah yang belum masak betul)
15. kanyaol-kanyaol (kenyal-kenyal)
16. kadow-kadow (terasa keras)
17. lami-lami (terasa lembut)
18. bulud-bulud (terasa bulat dan besar)
19. sagit (sejuk)
20. lasu (panas)
No comments:
Post a Comment